Werk met plezier

Afgelopen week had ik een gesprek met iemand over haar werk. Ze vertelde dat ze de leukste baan heeft die er bestaat, maar dat het haar toch opbreekt. Hoe kan dat samen gaan? Wat een impact kan de sfeer op de werkvloer of de manier van leiding geven hebben op het werkgeluk van de werknemer! 

Het is niet de eerste keer dat ik mensen ontmoet die zoveel passie voor hun werk hebben en toch (bijna) met een burn-out thuis belanden. Het zijn zelfbewuste mensen die weten waar ze goed in zijn en wat ze willen. Maar als gevolg van de communicatie op de werkvloer gaan ze toch aan zichzelf twijfelen. Of ze conformeren zich uit onzekerheid en angst aan de visie van hun meerdere. Hierdoor verliezen ze hun motivatie en creativiteit. 

Het raakt me dat kundige werknemers hun eigen kwaliteiten in twijfel trekken, vervolgens hun zelfvertrouwen verliezen en uitgeblust raken. Verlies van zoveel potentieel! Verlies voor zowel de werknemer als de werkgever.

Een terugkerend element in deze verhalen is communicatie. Werkgevers, managers en bestuurders kunnen soms zo sterk op hun eigen manier en vanuit hun eigen belangen communiceren dat het voor de werknemer voelt alsof zijn stem er niet toe doet. Gevolg is dat de werknemer het lastig vindt om trouw te blijven aan zichzelf. Hij gaat dan op een onzekere manier communiceren waardoor de werkgever er nog minder van begrijpt. 

Communicatie is in alle relaties het belangrijkste middel om jezelf te laten zien en de ander te leren kennen en begrijpen. Communicatie is ook het meest ingewikkelde in relaties. Ontvangt de ander jouw boodschap op de manier zoals bedoeld? En begrijp jij zelf wat de ander wil zeggen? 

Zenden en ontvangen op dezelfde golflengte blijkt moeilijker dan we willen. Elke boodschap zend je vanuit jouw eigen behoeften en verlangens. Kent de ander jouw behoeften om je boodschap te kunnen begrijpen? Elke boodschap komt bij jou binnen door een bepaald filter. Ben jij je bewust van wat jouw filter is? Begrijp jij wat de ander wil zeggen?

Ook op de werkvloer spelen behoeften en filters een essentiële rol. Ben jij je bewust van hoe de woorden en houding van de ander jou beïnvloeden? Wat heb jij nodig om de ander te begrijpen zonder je eigen kwaliteiten en erkenning in twijfel te brengen? Hoe kun je met de ander in gesprek zonder elkaar te verliezen?

Voel jij je uitgeblust, niet meer gemotiveerd in je werk? Twijfel je aan je passies en kwaliteiten? Verlang je naar nieuw werkplezier? Ik moedig je aan om jezelf niet zomaar weg te laten blazen! In het coachtraject Nieuw werkplezier kom je tot nieuwe inzichten en maak je kennis met praktische tools die zowel privé als op de werkvloer toepasbaar zijn. Wees welkom.

Elk mens is uniek

Elk mens is uniek. In elk mens ontmoet je weer een andere samenstelling van kwaliteiten, vaardigheden, drijfveren, waarden, overtuigingen etc. Iedereen zijn eigen kleur. Wat zijn we met elkaar een kleurrijk geheel! Je bent ook uniek als blijkt dat je hoogbegaafd bent en te kampen hebt met een hoge intelligentie en alle bijkomende -mooie én moeilijke- aspecten. Ook dan of misschien nog wel meer dan ooit pas je niet in vooropgestelde hokjes. Je kunt niet alle hoogbegaafden in hetzelfde hokje stoppen. In de praktijk zie ik bij deze kinderen, jongeren én volwassenen juist hoe dit leidt tot niet begrepen worden en zelfs tot afwijzing van hun kwaliteiten en mogelijkheden; afwijzing van hun ‘zijn’. Ze ervaren weinig ruimte voor hun unieke eigenheid met als gevolg dat ze zichzelf niet als kleurrijk kunnen zien. Alle worstelingen en afwijzingen vermengen zich dan tot een kleurloos voelen en denken. Ik hoop dat alle aandacht voor deze doelgroep niet leidt tot allerlei etiketten die geplakt worden maar tot een andere manier van kijken naar alle mensen -hoogbegaafd of niet- om je heen.

RAAR OF GEZOND?

In mijn coachpraktijk kom ik steeds vaker volwassenen tegen die van jongs af aan zich ‘anders en raar hebben gevoeld’. Ze voelden zich in hun leven keer op keer niet begrepen en vroegen zichzelf af ‘wat is er mis met mij?’. Door een verkeerd zelfbeeld zijn ze onder andere vastgelopen in hun persoonlijke ontwikkeling, loopbaan of zelfs verschillende relaties. Nauta en Van der Ven benoemen in hun boek een zevental kernvragen die hoogbegaafden zich regelmatig afvragen.