Bewust dobberen

Op een bankje aan de kade staar ik naar de passerende schepen. Ik ben in gesprek met een goede vriendin en we praten over wat ons bezig houdt. Ze geeft aan dat ze in een fase zit dat ze wat verwarring ervaart. Dat ze niet helemaal goed weet of en welke afslag ze moet nemen. Ik moet denken aan een schip dat midden op de T-splitsing aan het dobberen is. Ligt hij daar bewust stil of weet hij niet welke richting op te gaan?

Je hebt wel eens perioden dat je even de weg kwijt bent, dat je twijfelt aan je vaarrichting. Misschien weet je even niet meer of je aan het varen bent, of je nog op koers ligt of voelt het alsof je doelloos ronddobbert. Je bent verward. Je weet niet waar je goed aan doet. Je lijkt afgeleid van je identiteit.

Soms heb je het niet eens in de gaten dat je een verkeerde koers vaart. Je bent je niet bewust dat je je laat leiden door andermans motieven en waarden. Soms raakt je eigen identiteit, zonder dat je het door hebt, op de achtergrond.

Ineens merk je bij jezelf een stuk verwarring. Het blijkt best lastig om je koers te zien en te begrijpen. Het kan op dat soort momenten helpen om je schip bewust stil te leggen. In zo’n situatie heeft dobberen een belangrijke functie. Wanneer je schip zo stil ligt te dobberen op een tweesprong kun je iets gaan zien dat er al die tijd al was. Eerder was je je er niet van bewust, maar nu heb je de tijd om het te zien.

Elk passerend schip is anders. Ieder schip heeft een andere lading en daarmee een andere functie. Elk schip vaart zijn eigen koers op basis van lading, functie en bestemming.  Dobberend zie je steeds meer soorten schepen. Een vrachtschip, duwschuit, trekschip, waterbus. Ze passeren elkaar maar houden eigen koers. Ze varen een tijdje achter elkaar aan, maar ieder met zijn eigen taak, lading en bestemming.

Een tijdje dobberen helpt om opnieuw na te denken wat jouw koers is. Wat is de lading, functie, bestemming, koers van jouw schip? Wat past bij jou? Wat past in jouw schip? Wat is jouw bestemming en dus jouw focus? Kijk met eens goed naar de andere schepen om je heen en herken hun eigenheid.  In de veelheid van mensen, meningen en vrachten wordt juist jouw eigen uniciteit zichtbaar.

Er zijn bakens in de vaargeul. Ze leiden je behoedzaam door de rivier. Naast oog krijgen voor de schepen om je heen en jouw eigen koers houd je als schipper de aandacht op de bakens. Kijk je alleen naar de koers of de vracht van anderen dan raak je zelf uit je baan. De bakens in de rivier helpen je koers houden. Leer ze steeds meer (her)kennen. Zoek ze op en als je wat gaat dwalen laat je door hen leiden.

Het gesprek aan de kade brengt rust in de verwarring. We dobberen wat en samen ontrafelen we de vragen, waardoor er weer zicht komt op de eigenheid van het schip. De bakens worden vastgesteld en de koers wordt weer duidelijk. Tijd om weer te gaan varen.  

 

 

 

De betekenis van onkruid

De vakantie is voorbij en het onkruid staat behoorlijk hoog in de tuin. Gisteren trok ik het onkruid met grote stengels uit de grond. Met gemak kwamen de wortels los en kon ik hele planten verwijderen. Ik realiseerde me dat dit onkruid een mooi beeld is van hoe het er in mijn eigen leven uit kan zien. Het onkruid lijkt wel op gewoonte-gedrag en dan niet die gewoontes waar ik blij mee ben, maar juist dat gedrag wat ik zo vaak niet wil, maar toch doe. De vakantie was voor mij een tijd van bijkomen, herstel en ontspannen. En dat gaat vaak samen met rustig nadenken en reflecteren over waar ik blij mee ben of wat ik liever anders zou zien. Vakantie biedt de kans om weer de dingen op te pakken die teveel naar de achtergrond zijn geraakt. En in de rust lukt het me om ze vaker dan één keer te doen en zelfs meer dan een paar dagen vol te houden. Elke dag tijd voor 1 of meerdere momenten waarop ik me terugtrek, stil sta, lees, bid, luister, wandel en me laat inspireren. Na een paar weken constateer ik dat ik een nieuw ritme heb ontwikkeld, nieuwe gewoontes waar ik blij van wordt. De aardbeienplantjes worden weer zichtbaar wanneer het onkruid weg is, de planten krijgen weer lucht om zich te ontwikkelen. En ik pluk zowaar na het onkruid trekken een handvol vruchten. In mijn leven ziet het er soms hetzelfde uit. Ik besteed te weinig tijd en aandacht aan de plantjes die ik wil laten groeien. In de hectiek van het leven vind ik het lastig te blijven investeren in goede gewoontes en andere zaken die ik belangrijk vind. En dan krijgt het onkruid alle kans om de grond uit te schieten. Het overschaduwt waar het echt om gaat en deze nieuwe gewoontes doen alsof dat is wat ik belangrijk vind om te doen. Het tegendeel is waar, ik verlang naar het zien ontwikkelen en groeien van vruchten die ik écht belangrijk vind. Daar is aandacht en zorg voor nodig. In een korte tijd heb ik alle onkruid met wortel en al weggehaald. Heerlijk dat ze doen alsof ze de belangrijkste plant in de tuin zijn, maar het stelt eigenlijk niks voor. Het geeft me moed om na de vakantie vol te houden in de dingen die ik (her)ontdekt heb, het geeft me motivatie om regelmatig de kleine onkruidplantjes te verwijderen, voordat ze de hele tuin hebben overgenomen. Bijzonder hoeveel inspiratie de natuur geeft. 

Herken jij het onkruid in je leven? Verlang je er naar om meer aandacht en ruimte te geven aan datgene wat je belangrijk vind, waar je energie van krijgt? Ik moedig je aan om het onkruid te gaan trekken, zodat je kan (her)ontdekken welke schoonheid eronder verstopt ligt. 

Werk met plezier

Afgelopen week had ik een gesprek met iemand over haar werk. Ze vertelde dat ze de leukste baan heeft die er bestaat, maar dat het haar toch opbreekt. Hoe kan dat samen gaan? Wat een impact kan de sfeer op de werkvloer of de manier van leiding geven hebben op het werkgeluk van de werknemer! 

Het is niet de eerste keer dat ik mensen ontmoet die zoveel passie voor hun werk hebben en toch (bijna) met een burn-out thuis belanden. Het zijn zelfbewuste mensen die weten waar ze goed in zijn en wat ze willen. Maar als gevolg van de communicatie op de werkvloer gaan ze toch aan zichzelf twijfelen. Of ze conformeren zich uit onzekerheid en angst aan de visie van hun meerdere. Hierdoor verliezen ze hun motivatie en creativiteit. 

Het raakt me dat kundige werknemers hun eigen kwaliteiten in twijfel trekken, vervolgens hun zelfvertrouwen verliezen en uitgeblust raken. Verlies van zoveel potentieel! Verlies voor zowel de werknemer als de werkgever.

Een terugkerend element in deze verhalen is communicatie. Werkgevers, managers en bestuurders kunnen soms zo sterk op hun eigen manier en vanuit hun eigen belangen communiceren dat het voor de werknemer voelt alsof zijn stem er niet toe doet. Gevolg is dat de werknemer het lastig vindt om trouw te blijven aan zichzelf. Hij gaat dan op een onzekere manier communiceren waardoor de werkgever er nog minder van begrijpt. 

Communicatie is in alle relaties het belangrijkste middel om jezelf te laten zien en de ander te leren kennen en begrijpen. Communicatie is ook het meest ingewikkelde in relaties. Ontvangt de ander jouw boodschap op de manier zoals bedoeld? En begrijp jij zelf wat de ander wil zeggen? 

Zenden en ontvangen op dezelfde golflengte blijkt moeilijker dan we willen. Elke boodschap zend je vanuit jouw eigen behoeften en verlangens. Kent de ander jouw behoeften om je boodschap te kunnen begrijpen? Elke boodschap komt bij jou binnen door een bepaald filter. Ben jij je bewust van wat jouw filter is? Begrijp jij wat de ander wil zeggen?

Ook op de werkvloer spelen behoeften en filters een essentiële rol. Ben jij je bewust van hoe de woorden en houding van de ander jou beïnvloeden? Wat heb jij nodig om de ander te begrijpen zonder je eigen kwaliteiten en erkenning in twijfel te brengen? Hoe kun je met de ander in gesprek zonder elkaar te verliezen?

Voel jij je uitgeblust, niet meer gemotiveerd in je werk? Twijfel je aan je passies en kwaliteiten? Verlang je naar nieuw werkplezier? Ik moedig je aan om jezelf niet zomaar weg te laten blazen! In het coachtraject Nieuw werkplezier kom je tot nieuwe inzichten en maak je kennis met praktische tools die zowel privé als op de werkvloer toepasbaar zijn. Wees welkom.

Elk mens is uniek

Elk mens is uniek. In elk mens ontmoet je weer een andere samenstelling van kwaliteiten, vaardigheden, drijfveren, waarden, overtuigingen etc. Iedereen zijn eigen kleur. Wat zijn we met elkaar een kleurrijk geheel! Je bent ook uniek als blijkt dat je hoogbegaafd bent en te kampen hebt met een hoge intelligentie en alle bijkomende -mooie én moeilijke- aspecten. Ook dan of misschien nog wel meer dan ooit pas je niet in vooropgestelde hokjes. Je kunt niet alle hoogbegaafden in hetzelfde hokje stoppen. In de praktijk zie ik bij deze kinderen, jongeren én volwassenen juist hoe dit leidt tot niet begrepen worden en zelfs tot afwijzing van hun kwaliteiten en mogelijkheden; afwijzing van hun ‘zijn’. Ze ervaren weinig ruimte voor hun unieke eigenheid met als gevolg dat ze zichzelf niet als kleurrijk kunnen zien. Alle worstelingen en afwijzingen vermengen zich dan tot een kleurloos voelen en denken. Ik hoop dat alle aandacht voor deze doelgroep niet leidt tot allerlei etiketten die geplakt worden maar tot een andere manier van kijken naar alle mensen -hoogbegaafd of niet- om je heen.

RAAR OF GEZOND?

In mijn coachpraktijk kom ik steeds vaker volwassenen tegen die van jongs af aan zich ‘anders en raar hebben gevoeld’. Ze voelden zich in hun leven keer op keer niet begrepen en vroegen zichzelf af ‘wat is er mis met mij?’. Door een verkeerd zelfbeeld zijn ze onder andere vastgelopen in hun persoonlijke ontwikkeling, loopbaan of zelfs verschillende relaties. Nauta en Van der Ven benoemen in hun boek een zevental kernvragen die hoogbegaafden zich regelmatig afvragen.