De betekenis van onkruid

De vakantie is voorbij en het onkruid staat behoorlijk hoog in de tuin. Gisteren trok ik het onkruid met grote stengels uit de grond. Met gemak kwamen de wortels los en kon ik hele planten verwijderen. Ik realiseerde me dat dit onkruid een mooi beeld is van hoe het er in mijn eigen leven uit kan zien. Het onkruid lijkt wel op gewoonte-gedrag en dan niet die gewoontes waar ik blij mee ben, maar juist dat gedrag wat ik zo vaak niet wil, maar toch doe. De vakantie was voor mij een tijd van bijkomen, herstel en ontspannen. En dat gaat vaak samen met rustig nadenken en reflecteren over waar ik blij mee ben of wat ik liever anders zou zien. Vakantie biedt de kans om weer de dingen op te pakken die teveel naar de achtergrond zijn geraakt. En in de rust lukt het me om ze vaker dan één keer te doen en zelfs meer dan een paar dagen vol te houden. Elke dag tijd voor 1 of meerdere momenten waarop ik me terugtrek, stil sta, lees, bid, luister, wandel en me laat inspireren. Na een paar weken constateer ik dat ik een nieuw ritme heb ontwikkeld, nieuwe gewoontes waar ik blij van wordt. De aardbeienplantjes worden weer zichtbaar wanneer het onkruid weg is, de planten krijgen weer lucht om zich te ontwikkelen. En ik pluk zowaar na het onkruid trekken een handvol vruchten. In mijn leven ziet het er soms hetzelfde uit. Ik besteed te weinig tijd en aandacht aan de plantjes die ik wil laten groeien. In de hectiek van het leven vind ik het lastig te blijven investeren in goede gewoontes en andere zaken die ik belangrijk vind. En dan krijgt het onkruid alle kans om de grond uit te schieten. Het overschaduwt waar het echt om gaat en deze nieuwe gewoontes doen alsof dat is wat ik belangrijk vind om te doen. Het tegendeel is waar, ik verlang naar het zien ontwikkelen en groeien van vruchten die ik écht belangrijk vind. Daar is aandacht en zorg voor nodig. In een korte tijd heb ik alle onkruid met wortel en al weggehaald. Heerlijk dat ze doen alsof ze de belangrijkste plant in de tuin zijn, maar het stelt eigenlijk niks voor. Het geeft me moed om na de vakantie vol te houden in de dingen die ik (her)ontdekt heb, het geeft me motivatie om regelmatig de kleine onkruidplantjes te verwijderen, voordat ze de hele tuin hebben overgenomen. Bijzonder hoeveel inspiratie de natuur geeft. 

Herken jij het onkruid in je leven? Verlang je er naar om meer aandacht en ruimte te geven aan datgene wat je belangrijk vind, waar je energie van krijgt? Ik moedig je aan om het onkruid te gaan trekken, zodat je kan (her)ontdekken welke schoonheid eronder verstopt ligt.