Begrepen worden geeft ruimte om te zijn.

“De ontdekking dat hoogbegaafdheid een rol speelt in mijn leven gaf zoveel rust om eindelijk te kunnen zijn wie ik ben.”

- Anoniem
 
 

Hersensnelweg

Hoogbegaafde mensen worden geboren met meer hersenverbindingen in het hoofd dan gemiddeld. Deze grote hoeveelheid verbindingen geeft ook een aanzienlijk grotere snelheid in de hersenen. Je kunt het vergelijken met een tweebaansweg ten op zichte van een hele drukke rotonde met zes banen. Een verkeersplein met zes banen geeft een grote hoeveelheid prikkels die een reactie van je vragen en maakt dat je voortdurend keuzes moet maken. Hierdoor hebben de extra hersenverbindingen grote gevolgen voor de manier van denken, handelen en voelen van hoogbegaafden mensen. De meeste mensen zijn een tweebaansweg gewend waardoor het voor hen moeilijk is voor te stellen hoe zo’n rotonde vol van verbindingen in het hoofd van een hoogbegaafd persoon werkt. Dit geeft vaak onderling onbegrip en het gevoel van ‘anders zijn’ voor veel hoogbegaafden.

Rondom hoogbegaafdheid bestaan nog steeds veel misvattingen. Hierdoor herkennen veel hoogbegaafde volwassenen zichzelf niet in hoogbegaafdheid. Als je hoogbegaafd bent maar je weet dat niet, mis je de kans om jezelf goed te leren kennen. Een deel van hoogbegaafde volwassenen twijfelen vaak aan het wel of niet hoogbegaafd zijn en vinden daardoor nauwelijks de erkenning om te mogen zijn wie ze zijn.

 

Andere manier van denken of kijken

Door een andere manier van denken kijken hoogbegaafden vaak anders tegen situaties aan. Ze hebben ideeën en oplossingen die anderen (nog) niet begrijpen. Ze ervaren regelmatig dat de ander niet begrijpt wat ze bedoelen of dat ze te snel gaan in hun denken of handelen. Op de werkvloer of in relaties kan dit leiden tot grote frustraties en gevoelens van eenzaamheid en miscommunicatie. Dit kan ook tot gevolg hebben dat er conflicten ontstaan.

Doordat je als hoogbegaafde een bovengemiddelde potentie hebt zijn er vaak ook dingen waar je bovengemiddeld goed in bent. De meeste hoogbegaafde mensen zijn bang om daardoor als arrogant of betweterig betiteld te worden. Ook zien we vaak dat de kwaliteiten van hoogbegaafden alleen tot uiting kunnen komen als je op de juiste plek zit en jouw unieke talenten en mogelijkheden gezien worden zodat je ze in kunt zetten. Als er onvoldoende ruimte om jezelf te zijn en je potenties in te zetten ontstaat er een groot risico op disfunctioneren van een hoogbegaafd persoon. Deze persoon gaat twijfelen aan zijn eigen kunnen, gaat onderpresteren en vaak leidt dit tot vormen van bore-out.

“Je hebt de brains en toch loop je helemaal vast”

  • Verlang jij er naar om de positieve kant van hoogbegaafdheid te zien?

  • Wil jij met meer kennis en begrip naar jezelf leren kijken?

  • Wil jij meer begrijpen wat je nodig hebt op het gebied van werk?

  • Wil jij ontdekken hoe jij jouw talenten en capaciteiten in kan zetten?

  • Wil jij voorkomen dat je blijft jobhoppen of te vroeg ergens weggaat?

Elke ouder wil dat zijn kind zichzelf zo goed mogelijk kan ontwikkelen, 2Flourish helpt je om je kind te ondersteunen in zijn of haar behoeften.

Begeleiding ouders

Elke ouder wil dat zijn kind zichzelf zo goed mogelijk kan ontwikkelen, maar het is niet altijd makkelijk om je kind te ondersteunen in zijn of haar behoeften. We zetten vaak hulp in voor het kind zelf. Maar mijn ervaring is dat ouders en kind vaker meer geholpen zijn als ouders ondersteund worden in de opvoeding. Dit kan door coaching van ouders of door mee te denken vanuit een objectieve blik in situaties thuis of op school.

 
2Flourish zet zich in voor kinderen, tieners en (jong)volwassenen die buiten de lijntjes willen leren kleuren.

Begeleiding kind en jongere

Naast coaching biedt 2Flourish ook specifieke begeleiding bij meer- en hoogbegaafdheid voor kinderen en jongeren. Ze hebben vaak een andere begeleiding nodig in hun (leer)ontwikkeling.

2Flourish zet zich in voor kinderen, tieners en (jong)volwassenen die hun eigen weg zoeken binnen het onderwijs- of arbeidssysteem. Ze leren beter om te gaan met hun talenten. Ze ontdekken hun eigen kleur. En nog belangrijker: ze leren om buiten de lijntjes te kleuren.

 
2Flourish werkt vanuit Peers4Parents om ouders van kinderen met kenmerken van begaafdheid te ondersteunen bij het terug vinden van hun eigen kracht en goed gevoel in de opvoeding.

Peers4Parents

Veel ouders van kinderen met kenmerken van begaafdheid ervaren dat ze bij het opvoeden van hun kinderen te maken hebben met een zeer sterke intensiteit en sensitiviteit van hun kinderen. Peers4Parents is er om deze ouders te ondersteunen bij het terug vinden van hun eigen kracht en goed gevoel in de opvoeding.

Deze oudergroepen starten een aantal keer per jaar bij voldoende aanmeldingen. Zou je graag mee willen doen, meld je dan aan voor de wachtlijst.

 

Zoek je begeleiding…

  • zodat jouw kind zichzelf beter leert begrijpen?

  • zodat jouw kind leert leren en leert omgaan met zijn manier van denken?

  • zodat jij als ouder het gedrag en denken van je kind beter leert begrijpen?

  • zodat er weer rust en gezelligheid in huis kan komen?

  • omdat de school niet goed kan reageren op de begaafdheid en de manier van denken van je kind?

 
Het Zijnsluik geeft meer begrip voor de manier van denken, handelen en voelen van hoogbegaafden.

Zijnsluik

Hoogbegaafden kunnen zich verliezen in een verloren zaak, overkomen als eeuwige dwarsligger en of gezien worden als overgevoelige mensen. Het Zijnsluik geeft meer begrip voor de manier van denken, handelen en voelen van hoogbegaafden.

Plan van aanpak

Elk kind is uniek en daarom is maatwerk belangrijk. Vooraf wordt samen met de ouders de hulpvraag vastgesteld en besproken welke vorm van begeleiding aansluit bij de leerbehoeftes en overtuigingen van het kind en/of de ouders. Indien nodig zal er samenwerking gezocht worden met school en/of gemeenteconsulent.

Misschien weet je nog niet of je iets hebt aan de diensten van 2Flourish en wil je eerst kennismaken om te kijken of er een klik is. Je bent van harte welkom voor een oriëntatiegesprek.

Tijdens het oriëntatiegesprek bespreken we de mogelijke coach- of hulpvraag en welke begeleiding hierop het beste kan aansluiten. Ook bespreken we welke mogelijkheden er zijn om de begeleiding via een indicatie te kunnen bekostigen.

Na het oriëntatiegesprek en de intake wordt een verslag opgesteld met de besproken informatie, de hulpvraag, een voorstel voor een vervolgtraject en de besproken tarieven.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.